Strefy zakazane takie same u człowieka i robota
5 kwietnia 2016, 11:11Dotykanie robota może wywołać u ludzi fizjologiczne pobudzenie.
Bakteria, której lepiej w kosmosie niż na Ziemi
24 marca 2016, 11:05Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis odkryli, że pewna bakteria rośnie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK) lepiej niż na Ziemi.
Wolą być z tymi, co lubią podobnie zjeść
23 marca 2016, 07:19Niektóre ryby wolą towarzystwo zwierząt gustujących w podobnym pokarmie, które przez to podobnie pachną, niż pływanie z przedstawicielami swojego gatunku.
Chcą ustalić, co koty próbują nam przekazać i jak do nich mówić
18 marca 2016, 11:30Naukowcy z Uniwersytetów w Lund i Linköping zastanawiają się, czy koty rozumieją, co mówią do nich ich ludzie. Wierzą, że nowy projekt badawczy "Melodia w komunikacji ludzko-kociej" pozwoli to ustalić.
Kolejny tryumf sztucznej inteligencji
9 marca 2016, 13:21Google'owski system AlphaGo pokonał Lee Sedola, mistrza Go. Niedawno Lee Sedol przewidywał, że w bieżącym roku będzie jeszcze w stanie pokonać oprogramowanie. Jestem zaszokowany. Nie spodziewałem się, że przegram. Nie przewidziałem, że AlphaGo może grać perfekcyjnie - mówi zaskoczony Sedol.
Szybkie i wściekłe
26 stycznia 2016, 12:16Sekretarze często kopią i następują na głowę ofiary. Zważywszy, że ich ulubionym pokarmem są węże, uderzenie musi być zarówno szybkie, jak i celne. Ostatnio brytyjscy biolodzy zmierzyli siłę kopnięcia Madeline'a, który w ramach pokazów dla publiczności rozprawia się z gumową atrapą węża. Okazało się, że ptak generuje siłę rzędu 195 niutonów.
Gołębie lecą szybciej przez zanieczyszczone powietrze
22 stycznia 2016, 11:56Gołębie pocztowe szybciej wracają do gołębnika, gdy powietrze jest zanieczyszczone.
Po komputerowym treningu mózg lepiej reguluje negatywne emocje
8 stycznia 2016, 12:29Prosty trening komputerowy, który nie ma nic wspólnego z emocjami i uczy ignorowania rozpraszających bodźców, może zmienić mózgowe obwody regulujące emocje.
Im cięższy kelner, tym więcej jedzenia zamawiamy
7 stycznia 2016, 11:33Wskaźnik masy ciała (BMI) kelnera/kelnerki wpływa na to, ile i co jedzą i piją klienci, np. czy zamówią deser albo drinka.
Chemiczne sygnały z potu ostrzegają przed agresją
5 stycznia 2016, 12:47Związki chemiczne z potu mogą nas przestrzegać przed agresywnymi osobami.